Skip to main content

Arabianranta tunnetaan taiteen ja designin kaupunginosana, jossa taide lomittuu asukkaiden arkiseen ympäristöön. Tämä näkyy taideteosten lisäksi lukuisissa taideoppilaitoksissa, alueen historiassa sekä katujen että paikkojen nimissä. Alueen taidekoordinaattorina toiminut Tuula Isohanni (TaT) luonnehtii Arabianrannan taiteen ominaispiirteitä näin:

“Arabianrannan pohjoispuolen teoksista suurin osa on sijoitettu sisäänkäyntien yhteyteen. Ne tekevät arkisista porraskäytävistä toisistaan erilaisia ja ne juhlistavat asukkaille kotiintulon tapahtumaa. Taiteen avulla on luotu tunnistettavia paikkoja ja korostettu tapahtumia kuten alueelle tulemista, asuinkadun päättymistä, avautumista rantapuistoon sekä erityisasumista.”

“Eteläisen osan eli Toukorannan alueella taiteellinen konsepti on kehitetty käsittelemään rakennuksien välisiä ulkotiloja kokonaisuutena. Näille ‘taidepihoille’ on annettu erilaiset teemat ja niiden taiteilijat ovat työskennelleet tiiviisti pihojen suunnittelijoiden kanssa.”

“Kansainvälistä osaamista alueella edustaa yhdysvaltalaisen taiteilijan ja ohjaajan Robert Wilsonin suunnittelema Tapio Wirkkalan puisto, joka kutsuu yhdeksään huoneeseensa, yhteisiin hetkiin ja tekemiseen Arabiankadun varrella.”

Arabianrannan rakentamisessa on noudatettu prosenttiperiaatetta. Helsingin kaupunki on velvoittanut rakennuttajat käyttämään 1–2 prosenttia hankekustannuksista taiteeseen.

Arabian Palvelun omistaman taiteen lisäksi Arabianrannan taidetta omistaa taloyhtiöt ja Helsingin kaupunki.

lähde: Tuula Isohanni v. 2010,  Arabianrannan taide – Taiteellinen yhteistyö vuosina 2000-2010